Glykemický index

/ 10.02.2017
Glykemický index Určitě už jste se někdy setkali s výrazem glykemický index (dále jen GI). V tomto článku si vysvětlíme, o co se jedná. A jak nám pochopení glykemického indexu může pomoci v cestě za našimi cíly. Hodnota GI nám udává rychlost vzestupu hladiny glukózy v naší krvi po požití určité potraviny. Potraviny, které jsou při trávení rychle rozkládány na jednoduché sacharidy mají nejvyšší GI. GI může ovlivňovat spoustu faktorů, mezi které patří např. zpracování potraviny při výrobě, obsah vlákniny, stupeň zralosti, obsah tuku,… Ale GI není jediným důležitým fakt ...

Jak je to ve skutečnosti s cholesterolem

/ 08.02.2017
Jak je to ve skutečnosti s cholesterolem. Cholesterol bývá často zatracován, přitom je to pro naše zdraví nezbytná živina. A v tomto článku se dozvíte proč. Cholesterol se nachází výhradně jen v potravinách živočišného původu. Cholesterol zajišťuje zdraví a správnou funkci buněčných membrán a naše tělo si díky němu vytváří celou řadu steroidních hormonů, jakými jsou – estrogen, progesteron, testosteron, pregnenolon, adrenalin, kortizol a DHEA (dehydroepiandrosteron). Dále pomáhá regulovat elektrolytickou rovnováhu, je nezbytný pro vývoj mozku a jeho správnou funkci, tvoří ...

Je sója a výrobky z ní skutečně tak zdravá, jak se tváří?

/ 14.01.2017
Je sója bezpečná potravina? Jak už napovídá nadpis, v tomto článku se budeme zabývat sójou. Najdou se i tací, kteří sóju považují za zdravou. Opak je bohužel pravdou. Ve skutečnosti je sója spíše pro naše těla nebezpečná a dalo by se říci, že i daleko více než většina nezdravých potravin. Samozřejmě fermentovaná sója je v pořádku a má pro nás zdravotní přínosy. Dnes se však budeme zabývat sójou, která fermentací neprošla a jež je obsažena ve spoustě potravin, aniž bychom o tom třeba i věděli. Pak jsou ovšem výrobky, které jsou vyrobeny v podstatě jenom ze sóji, která nebyla ...

Vitamín B12

/ 14.01.2017
Jak už jsem popsal v jednom článku o nevýhodách veganské stravy. Kde jsem zmínil, že tento typ stravování bývá často deficitní na vitamin B12. Proto se v tomto článku podíváme na vitamin B12 trochu podrobněji. Vitamin B12 můžeme také znát pod názvem kobalamin. Byl objeven jako poslední z řady vitaminů. Je to jediný vitamin skupiny B, který je schopné tělo ukládat ve větším množství. Díky tomu je tělo schopno vytvořit si jeho zásobu až na 3 roky. B12 je nezbytný k obnově buněk a tvorbě červených krvinek. Dále se účastní metabolismu živin a tvorby DNA a RNA (tedy našeho ge ...

Být, či nebýt veganem, II.

/ 14.01.2017
Problémy veganství II. Tímto článkem bych chtěl navázat na jeden z předchozích článků, který se zabýval problémy veganského stravování. Dalším problémem veganství je totiž nadměrná konzumace obilovin a luštěnin. Obiloviny a luštěniny totiž obsahují vysoké množství kyseliny fytové, která na sebe váže minerály a odebírá je z našeho těla. Což má pro nás neblahé účinky v podobě nedostatku vápníku, hořčíku, železa a zinku. Navíc v luštěninách se nachází inhibitory proteáz, které narušují trávení bílkovin a z dlouhodobého hlediska poškozují slinivku břišní. Obiloviny ...

Být, či nebýt veganem ?

/ 14.01.2017
Pokud jste se rozhodovali nad tím, jestli někdy zkusit veganskou stravu. Nevidím v tom problém, pokud to chcete jen zkusit a nechcete ji držet dlouhodobě. Ačkoliv je veganská strava mnoha jejími zastánci označována jako velice zdravá. Opak může být pravdou, a to v případech kdy člověk tento stravovací styl dodržuje dlouhodobě (v řádu několika let). Tato strava je totiž velmi deficitní na některé látky a naopak zase obsahuje některé látky, které jsou pro tělo nebezpečné, zejména ve větší míře. Samozřejmě i přes tohle všechno mohou být vegani zdravější než normální populace (jejíž stra ...

Jak nepřibrat o Vánocích?

/ 18.12.2016
Ano je to tak, spousta lidí přes Vánoce nabere pár kilo a pak se ještě dlouho po Vánocích snaží přebytečných kil zbavit. Proto jsem se rozhodl, že napíšu v tomto článku pár tipů, jak přes Vánoce nepřibrat. Asi se všichni shodneme na tom, že největším problémem o Vánocích je ubránit se konzumaci cukroví. Proto bych doporučoval, pokud budete mít o Vánocích neudržitelnou touhu po sladkém, dát si raději pár kousků oblíbeného ovoce, než už zmiňované cukroví. Ale pokud se přeci jenom nechcete cukroví vzdát, můžete vyzkoušet zdravé cukroví, které neobsahuje cukr, lepek apod. Na internetu nalezn ...

Přehled nejúčinnějších před tréninkových doplňků stravy.

/ 13.11.2016
Přehled povzbuzujících přípravků Zde vám uvádím přehled suplementů, které můžete použít ke zlepšení psychického nebo fyzického výkonu a to díky jejich stimulujícím účinkům. Máte uvedeno i obvyklé dávkování. Na konci článku máte přiložené odkazy na některé zmíněné suplementy. Dimethylaminoethanol (DMAE) – zlepšuje bystrost. Dávkování 100-300 mg/den. Fenylalanin – stejně jako DMAE zlepšuje bystrost. Dávkování 250-500  mg/den. Ginko biloba – jejím hlavním účinkem je lepší soustředěnost a paměť. Dávkování 80-100 mg/den. Koenzym Q10 – působí pozitivně hlavně v oblasti aerobní vý ...

Kreatin - jak vlastně tento doplněk funguje a proč ho využívat?

/ 13.11.2016
Nejspíš každý kdo sportuje, už někdy slyšel o kreatinu. V tomto článku bych vám chtěl trochu přiblížit, jak kreatin funguje a proč ho užívat. Jedná se o jednu z osmi přirozeně se vyskytujících látek derivovaných z guanidinu. Jeho prekurzory jsou arginin a glycin, z nichž se za určitých podmínek a působení enzymů tvoří kreatin. Většina kreatinu, který máme v těle, se vyskytuje ve svalech. Jako zdroj energie pro kontrakci svalů tělo používá ATP. Během tréninku dochází k rozkladu ATP a jeho přeměnu na ADP. Pokud dojde k vyčerpání ATP, tělo začne využívat jako ...

Karnitin je jeden z nejefektivnějších a nejvyužívanějších spalovačů tuků.

/ 13.11.2016
Karnitin zná nejspíše každý, jedná se o jeden z nejvíce využívaných suplementů určených pro spalování tuků. Jedná se o aminokyselinu, jež je syntetizována v játrech. A která pro svoji produkci vyžaduje vitamin C, B6, B3 a železo. Hlavní úlohou karnitinu je stimulovat transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem přes vnitřní membránu mitochondrií. Tento proces může probíhat díky aktivaci enzymu zvaného CAT1, jehož úkolem je přenášet jednu skupinu tukových molekul k hydroxylové skupině karnitinové molekuly. Výsledkem je pak O-acyl karnitin ester, který prochází vnitřní mit ...