Cukry

Cukry

V tomto článku se vám pokusím vypsat a charakterizovat nejdůležitější cukry, které známe.

Glukóza – ta je nejspíše pro vás nejznámější, jedná se o základní cukr, monosacharid. Jediný cukr, který nám koluje v krvi ve významnějším množství. Je regulován inzulinem a glukagonem. Hormony, jež působí proti sobě. Je součástí dalších cukrů. Slouží jako zdroj energie pro mozek, nervovou soustavu a červené krvinky. Přebytek je ukládán v podobě tuku. Tělo si dokáže glukózu vytvořit přeměnou některých aminokyselin.

Fukóza – také monosacharid. Vyskytuje se v mateřském mléce, mořských řasách, kvasnicích a v houbách. Podporuje imunitní systém, dlouhodobou paměť a může chránit před infekcí dýchacích cest.

Glukosamin – jedná se o minosacharid. Používá se v doplňcích stravy, jako účinná složka k ochraně kloubů a obnově chrupavek. Část glukosaminu se oxiduje a druhá část slouží jako stavební složka glykoproteinů a glykolipidů.

Galaktóza – je součástí laktózy. Vyskytuje se tedy jen v mléčných produktech. Schopnost ho trávit mají jen kojenci.

Galaktosamin – je aminovaná galaktóza. Je důležitý pro správnou funkci všech buněk. Slouží mezi nimi jako přenašeč. Zároveň je důležitý pro naše klouby a imunitu.  Jeho nejbohatšími zdroji jsou žraločí chrupavky, korýši, červené mořské řasy.

Manóza – jedná se o základní esenciální cukr, protože je nezbytný pro správné fungování naší imunity. Jeho nedostatek může v těle způsobovat záněty. Jeho dobrými zdroji jsou mořské řasy, zelené fazole, hrášek, pepř, zelí, lilek, rajčata, dýně, některé houby a rybíz.

To by bylo pro tento článek vše. Jelikož se do tohoto článku nevešlo vše. V příštím článku si rozebereme ještě fruktózu, xylózu, kyselinu neuraminovou a ribózu.