Cukry II

Cukry II.

Tento článek navazuje na můj předchozí článek, kde jsem vám popisoval některé základní cukry. V tomto článku se dozvíte něco o dalších cukrech.

Fruktóza – jedná se o jeden z nejvíce kontroverzních cukrů. A odborníci se neshodují, zda je pro naše tělo škodlivý či ne. A hlavně v jaké míře. Jedná se o monosacharid. Který se nachází přirozeně v některých druzích ovoce, ale dnes ho můžeme nalézt ve spoustě potravinách v podobě glukózo-fruktózového sirupu. Jisté ale je, že fruktóza je škodlivá pro jedince, kteří trpí vrozenou nebo získanou fruktózovou intolerancí. V takovém případě může u jedince docházet ke stavu zvanému laktátová acidóza. Což je stav, kdy se v těle hromadí kyselina mléčná a narušuje stabilitu vnitřního prostředí organismu.

Xylóza – cukr, který hraje roli v prevenci rakoviny v oblasti trávicího traktu. Je obsažen převážně v ovoci, zelenině a mořských řasách.

Kyselina neuraminová – je důležitý derivát cukru. Který je nutný pro správnou funkci mozku. A zároveň velice důležitý pro imunitu. Nejvíce je obsažen v mateřském mléce, vejcích a syrovátce.

Ribóza – je velice zajímavý cukr, který se vyskytuje v každé buňce našeho tělo a je základní složkou ATP – energie na které je úměrně závislý váš sportovní výkon.  Velice zajímavé je, že tímto cukrem se úspěšně léčí choroby srdce a oběhové problémy.

To by bylo k charakteristice těchto cukrů vše. Osobně si myslím, že nejdůležitější je přijímat cukry z jejich přirozených zdrojů. Tzn., vynechat všechny průmyslově zpracované potraviny, které jsou pro vás jen prázdnými kaloriemi. A místo toho si dopřát např. čerstvé ovoce. Také bych se vyhnul konzumaci obilnin jako zdroje sacharidů. Nejsou pro člověka přirozené a většina z nich ani zdravé. Navíc lidskému tělu stačí daleko méně cukrů, než si většina lidí myslí.