Pozor na Akrylamid!

Pozor na Akrylamid !!!

Akrylamid je látka vyskytující se v řadě potravin. A to hlavně důsledkem technologie jejich výroby. Tato látka je pro naše tělo škodlivá. Vzniká v škrobnatých potravinách, při jejich tepelné úpravě za vysoké teploty (vyšší než 120 °C) bez přídavku vody.

Akrylamid je látka dobře rozpustná ve vodě, s dobrou vstřebatelností v těle. Vlivem toho se vstřebává rovnoměrně do celého organismu. Kde z něj dochází ke vzniku glycidamidů. Ty jsou však převážně vyloučeny močí. Přesto však je akrylamid nebezpečný. Jelikož může způsobovat poškození nervů, poruchy plodnosti a vznik rakoviny. Dokonce je možné i poškození genů do další generace. 

Zde vám uvedu doporučení jak se akrylamidu co nejlépe vyhnout:

-         Nepřipravujte potraviny z obilnin ani brambory při vysokých teplotách.

-         Vyhněte se konzumaci připáleným produktům a chipsům.

-         Na smažení používejte kvalitní olej nebo tuk. (např. kokosový olej, sádlo,…).

-         Potraviny spíše vařte, protože při vaření nevzniká žádný akrylamid.

-         Při domácím pečení potřete pečivo žloutkem, nikoli bílkem (ten způsobuje vznik akrylamidu při pečení).

-         Nekupujte hodně upečené pečivo.

To by bylo k akrylamidu asi vše. Doufám, že pro vás byl článek užitečný.