Trans tuky

Trans tuky

Trans tuky jsou formou uměle nasycených, hydrogenovaných nebo částečně hydrogenovaných tuků, které jsou obvykle vyrobeny z rostlinného oleje. Jejich výroba je složitým a velmi nepřirozeným procesem. Důvodem, proč se trans tuky používají je delší trvanlivost potravin. Důsledkem konzumace trans tuků je metabolický chaos a následně pak celá řada zdravotních problému od neurologických onemocnění až po rakovinu.

Vedlejší účinky konzumace trans tuků:

-         Zvýšení hladiny lipoproteinu A.

-         Zvýšení hladiny inzulinu v krvi v reakci na glukózovou zátěž.

-         Zvýšení rizika diabetu 2. Typu.

-         Zvýšení hladiny trans tuků v mateřském mléce, což vede ke zhoršení zrakové ostrosti u kojených dětí.

-         Nízká porodní váha u dětí.

-         Snížení objemu tuků v mateřském mléce kojících žen, a tím zhoršení celkové kvality výživy dítěte.

-         Snížení reakce červených krvinek na inzulin.

-         Snížení hladiny testosteronu a zvýšení počtu abnormálních spermií u mužů; narušení průběhu těhotenství u žen.

-         Narušená přeměna rostlinných omega 3 mastných kyselin na elongované formy těchto mastných kyselin v našich tkáních.

-         Zvýraznění negativních dopadů nedostatku esenciálních mastných kyselin.

-         Potlačení funkce membránových enzymů, například delta-6 desaturázy, což vede ke snížené přeměně kyseliny linolové na kyselinu arachnidovou a snížené přeměně ALA na EPA a DHA.

-         Změny v aktivitě a působení důležitého systému enzymů, který metabolizuje chemické karcinogeny a léky či drogy.

-         Negativní vliv na imunitní reakce organismu tím, že snižuje účinnost B-lymfocytů a zvyšuje tvorbu T-lymfocytů.

-         Změny ve velikosti tukových buněk, počtu tukových buněk, lipidových skupinách a složení tuku v tukové tkáni.

-         Zvýšení tvorby volných radikálů.

To jsou jen některé z mnoha vedlejších účinků konzumace trans tuků. Proto pokud můžete, snažte se konzumaci těchto tuků co nejvíce vyhýbat.