Vliv stravy na úzkost a depresi II.

V dnešním článku bych chtěl pokračovat v tématu o depresi a úzkosti. V minulém jsme si popsali, jak fyziologicky vzniká deprese a úzkost v našem těle. V tomto článku si probereme nejčastější příčiny těchto nemocí (vyplývajících ze stravování) a deficit, kterých živin je s nimi spojen.

Příčiny vedoucí k depresi a úzkosti (vypsané pouze ty hlavní, protože příčin může být daleko více a všechny nebyly doposud ani dostatečně prozkoumány):

-nadměrná konzumace sacharidů (především rychlých cukrů)

-celiakie

-potravinové alergie

-zvýšená střevní propustnost

-vysoká konzumace trans nasycených mastných kyselin

-nedostatek určitých mikroživin

-nedostatek omega3 mastných kyselin

-dysbióza

 

Během stresu se několikanásobně rychleji spotřebovávají naše zásoby zinku a také se výrazně zvyšuje naše potřeba vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro zdravé fungování nervové soustavy. V důsledku nadměrné aktivace sympatiku dochází ke zpomalování trávení a tvorby kysliny chlorovodíkové, což může vést k narušení vstřebávání určitých minerálů a nesprávnému trávení bílkovin a jejich přeměně na aminokyseliny, jenž některé jsou nezbytné pro tvorbu neurotransmitterů. Při stresu také dochází k velké ztrátě elektrolytů, což narušuje funkci bioelektrického systému i neurologických mechanismů našeho těla. Rychle se spotřebovávají také naše zásoby esenciálních mastných kyselin, které se snaží vyvážit zvýšenou hladinu zánětlivých cytokinů, jež byla způsobena prudkým vyplavením leptinu do krve.

 

To by bylo v tomto článku vše. V dalším článku si rozebereme konkrétní suplementy, které nám mohou pomoci obnovit narušenou rovnováhu v těle a tím nás zbavit deprese nebo úzkosti.